Belangrijke mededelingen

Geplaatst op 1-5-2018

Procedurele sedatie bij de punctie

Vanaf 2/5/2018 zullen de puncties worden gedaan onder procedurele sedatie. Sedatie houdt in dat het bewustzijn wordt verlaagd tot een niveau waarop u zich slaperig en comfortabel voelt. Dit gebeurt door het toedienen van slaapmedicatie, al of niet in combinatie met pijnstillende medicatie via een infuus. De sedatie wordt gegeven door een daarvoor opgeleide professional (een Procedurele Sedatie Analgesie specialist; PSA specialist) van de afdeling anesthesiologie. De mate van sedatie kan tijdens de ingreep worden aangepast; van lichte tot diepe sedatie. U blijft in principe wekbaar, de conditie is vergelijkbaar met slapen. U bent dus niet onder narcose. Wel gelden voor het geven van sedatie dezelfde voorbereidingen als voor narcose. Dit wil zeggen dat u voor een pre-operatieve screening (POS) langs de poli anesthesie gaat. Meer informatie kunt u vinden bij "uw behandeling, IVF en ICSI, de behandeling stap voor stap".

Geplaatst op 1-4-2018

Embryo’s vriezen op dag 5

LET OP: onderstaande geldt alléén voor IVF en ICSI patiënten, dit geldt NIET voor PGD-patiënten!


Verandering

De terugplaatsing van een embryo vindt op dag 2 of 3 na de punctie plaats. Voorheen werden (indien mogelijk) resterende embryo’s op dag 3 na de punctie ingevroren. Dit gaat veranderen. Wanneer uw punctie op 1 april 2018 of later plaatsvindt, zal het invriezen van embryo’s op dag 5 na de punctie plaatsvinden. Hieronder lichten wij toe waarom deze werkwijze veranderd is en wat dit voor u betekent.

Waarom invriezen op dag 5
Wij willen ons graag aanpassen aan internationale ontwikkelingen. Uit internationale studies blijkt dat embryo’s die op dag 5 na de punctie ingevroren worden,  een grotere kans hebben op het overleven van het dooiproces  dan embryo’s die op dag 3 na de punctie ingevroren worden. Daarnaast verwachten we dat invriezen op dag 5 mogelijk efficiënter is. Op dag 3 zijn er weliswaar meer vriesbare embryo’s dan op dag 5, maar de uiteindelijke kans op een zwangerschap ontstaan uit de terugplaatsing van de ingevroren embryo’s is naar wij verwachten gelijk.

Vers terugplaatsen op dag 2 of 3
De terugplaatsing direct na de punctie (‘verse’ terugplaatsing) vindt ook met de nieuwe werkwijze nog steeds op dag 2 of 3 na de punctie plaats. Hierin verandert er niets voor u.

 

 

Geplaatst 10-08-2015, update 07-07-2017:

Indien u vragen heeft over uw behandeling kunt u veel informatie en antwoorden vinden op onze website bij het item ´Veel gestelde vragen´. Hebt u op onze website geen antwoord op uw vraag kunnen vinden, dan kunt u ons via email bereiken op centrumvpg@mumc.nl. De IVF-verpleegkundige beoordeelt uw mail en beantwoordt uw vraag op werkdagen binnen 1 dag per mail of zo nodig telefonisch. Indien u wilt overleggen met de IVF-verpleegkundige kunt u ons telefonisch bereiken tussen 13:30 en 16:30 uur (telefoonnummer 043-3875360). Bij ernstige klachten of spoed belt u de spoedlijn op telefoonnummer 043-3875364. Buiten kantooruren wordt u doorgeschakeld met de verloskamers.

 

 

Geplaatst 12-12-2013, update 07-07-2017:

Bij deze willen wij u informeren dat een aantal van de geneesmiddelen die u voor uw vruchtbaarheidsbehandeling gebruikt alleen nog in onze ziekenhuis apotheek verkrijgbaar zijn. De overheid heeft tot deze "overheveling" besloten om meer grip te krijgen op deze dure en specialistische middelen. Per 1 januari 2014 vergoedt de zorgverzekeraar deze geneesmiddelen uitsluitend nog indien u deze verkrijgt via de apotheek van het ziekenhuis. Dit besluit heeft dus vooral consequenties voor de levering van uw geneesmiddelen. Het gaat om de volgende middelen die in het MUMC+ worden voorgeschreven:

  • Decapeptyl®
  • Fostimon®
  • Menopur®
  • Gonal-F®
  • Puregon®
  • Pregnyl®
  • Ovitrelle®
  • Orgalutran®
  • Cetrotide®