Belangrijke mededelingen

Tekst

Geplaatst op 29-11-2022

Bereikbaarheid e-mailadres Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde

Het e-mailadres voor patiënten van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde zal per 1.1.2023 komen te vervallen. Alle digitale communicatie met u zal dan via de Beter Dichtbij App verlopen. Wanneer u ons een vraag of bericht wenst te sturen, kunt u dat doen via de Beter Dichtbij App. Heeft u nog geen Beter Dichtbij account? Vraag er naar bij de balie.

Geplaatst op 29-11-2022

Telefonische bereikbaarheid Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde

We hebben vanaf heden de telefonische bereikbaarheid van ons centrum aangepast. Het zal enige tijd duren voordat het bandje dat u te horen krijgt wanneer u ons belt hierop is aangepast.

Onze telefoonlijn is geopend op werkdagen van 9:00 tot 11:00 uur.
De spoedlijn is op werkdagen bereikbaar van 8:00 tot 17:00 uur. LET OP; dit is alléén voor spoedeisende vragen.

Stuurt u ons bij voorkeur uw vragen en berichten via de Beter Dichtbij App. Heeft u nog geen Beter Dichtbij account? Vraag er naar bij de balie.

Geplaatst op 03-11-2022

Werkzaamheden rondom de Feestdagen (Kerstmis en Oud en Nieuw)

In week 52 van 2022 en week 1 van 2023 (26 december t/m 8 januari) zijn er beperkte behandelmogelijkheden binnen ons Centrum.
In deze weken kunnen er geen eicelpuncties en embryoplaatsingen worden verricht. Ook kunnen er geen embryo's worden ontdooid voor plaatsing. Hier zal rekening mee worden gehouden in de planning van behandelingen. Het kan zijn dat u hierdoor extra wachttijd heeft tot de start van uw behandeling, uiteraard proberen wij dit zoveel als mogelijk te beperken.

Gedurende deze twee weken is een semenanalyse (onderzoeken van een zaadmonster) op werkdagen wel mogelijk; behalve op Tweede Kerstdag.
Inseminaties kunnen worden verricht zoals gebruikelijk behalve op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Heeft u hier vragen over? Stel uw vraag bij voorkeur aan ons via de Beter Dichtbij App. Heeft u nog geen Beter Dichtbij account? Vraag er naar bij de balie of neem telefonisch contact met ons op.

Geplaatst op 06-10-2022

Telefonische bereikbaarheid Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde

Vanwege de personele bezetting hebben we vanaf heden de telefonische bereikbaarheid van ons centrum moeten aanpassen. Dit betekent dat wij de woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag niet meer telefonisch bereikbaar zijn. Een overzicht van onze telefonische bereikbaarheid:
Maandag: 8:30 - 11:30 uur en 13:30 - 16:30 uur
Dinsdag: 8:30 - 11:30 uur en 13:30 - 16:30 uur
Woensdag: 8:30 - 12:00 uur
Donderdag: 8:30 - 12:00 uur
Vrijdag: 8:30 - 12:00 uur
De spoedlijn is op kantoordagen bereikbaar van 8:30 tot 17:00 uur. LET OP; dit is alléén voor spoedeisende vragen.

Stuurt u ons bij voorkeur uw vragen en berichten via de Beter Dichtbij App. Heeft u nog geen Beter Dichtbij account? Vraag er naar bij de balie.


Geplaatst op 11-08-2022

Plaatsing embryo na eicelpunctie

Op dit moment plaatsen wij een embryo 2 of 3 dagen na een eicelpunctie in de baarmoeder. Dit gaat veranderen.
Heeft u een eicelpunctie op 31 augustus 2022 of later? Dan krijgt u de plaatsing 3 of 5 dagen na de eicelpunctie.
Voor meer informatie klikt u hier.

Geplaatst op 10-05-2021

Herstart PGT behandelingen met NGS-M analyses

Vanaf juni 2021 is het weer mogelijk om PGT behandelingen met een NGS-M analyse op te starten. De paren waarbij de behandeling, vanwege de leveringsproblematiek met de NGS-M analyse-sets, is uitgesteld zullen in de loop van de komende weken persoonlijk gecontacteerd worden voor het maken van een nieuwe planning. We zijn er druk mee bezig om iedereen persoonlijk op de hoogte te brengen maar helaas is het door de lengte van de wachtlijst niet mogelijk iedereen binnen enkele dagen te contacteren. De nieuwe planningen worden gemaakt op basis van uw plek op de wachtlijst. Dat u later bericht van ons krijgt betekent niet dat uw ook later ingepland wordt dan wanneer u eerder een telefoontje krijgt. Het is niet nodig om zelf contact op te nemen met het centrum voor voortplantingsgeneeskunde. Zodra we aan uw plek op de wachtlijst toe zijn krijgt u vanzelf bericht. Zie ook de website van klinische genetica over dit onderwerp.

Geplaatst op 11-3-2021

Uw ervaring

Wat is uw ervaring in het Vrouw Moeder en Kind Centrum van het Maastricht UMC+? Wij zijn erg benieuwd naar hoe u de zorg van uzelf of van een directe naasten in het centrum ervaart.
Deel deze ervaringen met ons middels deze vragenlijst. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten.


Geplaatst op 28-7-2020

Uw afspraak

Vanaf heden is het weer toegestaan om één iemand mee te nemen naar uw afspraak op ons centrum.
Voorwaarde is dat de persoon die u meeneemt géén klachten heeft van (neus)verkoudheid, hoesten, koorts, etc.
Wij willen u wel vragen om géén kinder(en) mee te nemen naar de afspraak.

 

Geplaatst op 23-6-2020

Terugplaatsing ingevroren embryo

Door de corona crisis is de planning voor het terugplaatsen van ingevroren embryo's de afgelopen en komende periode erg vol.
Het kan dus zo zijn dat, wanneer u belt om te starten met een behandeling hiervoor, u niet meteen ingepland kunt worden.
We kijken op dat moment samen met u hoe we u het beste in kunnen plannen op een later moment.

BELANGRIJKE MEDEDELING 11 juni 2020

Momenteel heeft het MUMC+ last van een telefoonstoring, wij zijn daarom momenteel telefonisch niet bereikbaar, óók niet op de spoedlijn.
Zodra de storing is opgelost zullen wij dat hier op de website vermelden.
U kunt ons voor vragen wél per e-mail bereiken: centrumvpg@mumc.nl
Update: de telefoonstoring is verholpen.

 

Geplaatst op 19-5-2020

***Uw afspraak op het Centrum Voortplantingsgeneeskunde***

Wij vragen uw aandacht voor het volgende; uw afspraak op het Centrum Voortplantingsgeneeskunde verloopt op dit moment anders dan u gewend bent.
In verband met de corona-maatrelen hanteren wij de volgende afspraken:
- Kom alleen naar uw afspraak. Een uitzondering hierop is de afspraak voor een eicelpunctie of de terugplaatsing van een embryo, bij deze afspraak is uw partner welkom.
- Wanneer u samen reist naar uw afspraak, vragen wij uw medereiziger het ziekenhuis niet te betreden. Uitzondering hierop zijn de eicelpunctie en de terugplaatsing van een embryo.
- In de wachtkamer zijn markeringen aangebracht, neem alleen plaats op de daarvoor aangegeven plaatsen.
- Volg de looproute met behulp van de pijlen op de grond, houd voldoende afstand van mede bezoekers.
- Wij als zorgverleners nemen de benodigde voorzorgsmaatregelen en poetsen elke behandelkamer na elk patientencontact. Voor zowel uw, als onze veiligheid.
- Heeft u gezondheidsklachten? Neem contact met ons op vóórdat u naar het ziekenhuis komt.

 

UPDATE 7-5-2020

Vanaf maandag 11 mei maakt onze afdeling een begin met het hervatten van de zorg. Dit is in eerste instantie helaas slechts in zeer beperkte mate mogelijk.
Niet alle soorten zorg die wij normaal gesproken bieden, kunnen worden opgestart. Wij nemen telefonisch contact met u op, wanneer het voor u mogelijk is om de behandeling te hervatten.

Geplaatst op 7-5-2020

***Kinderwens, zwangerschap en COVID-19*** 

Voor meer informatie over het corona virus met betrekking tot kinderwens en zwangerschap kunt u de volgende bronnen raadplegen:

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/zwangerschap

https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2020/03/Veel-gestelde-vragen-van-zwangere-vrouwen-over-COVID-19-20-03-2020.pdf

Deze informatie is beschikbaar gesteld door het RIVM en de NVOG. Het Centrum Voortplantingsgeneeskunde van het MUMC+ ondersteunt dit standpunt.
 

 

Geplaatst op 20-4-2020

***OPROEP*** 

Sinds Februari dit jaar is een van onze afstudeerders bezig met een onderzoek omtrent de communicatie en informatie voorziening voor de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Om dit onderzoek, in deze roerige tijd, voort te kunnen zetten is de afdeling op zoek naar koppels met een kinderwens die willen helpen! 

Ben of ken jij iemand die op dit moment bezig is met een fertiliteitsbehandeling bij het Maastricht UMC+ of niet langer dan 5 jaar geleden hier in behandeling is geweest en heb je ergens een half uur de tijd? Dan kan jij wellicht je steentje bijdragen.

Wat mag je verwachten: 

 • Een fijn gesprek waarbij respect wordt getoond voor jouw privacy en gevoelens
 • Je een eerlijke mening mag geven en deze telt voor de verbeteringen in de toekomst 
 • Het gesprek ingepland wordt wanneer het jullie schikt en samen met je partner gevoerd mag worden! 

De gesprekken zullen niet fysiek plaats vinden maar telefonisch, wanneer er behoefte is om de student te kunnen zien kan er een video-call besproken worden.

Wil jij je graag bijdragen aan dit onderzoek of wellicht vooraf meer informatie opvragen? Stuur dan een bericht naar: jiska.adriaens@mumc.nl 

 

Geplaatst op 16-3-2020

Corona epidemie en activiteiten op het Centrum Voortplantingsgeneeskunde

In verband met de escalatie van de corona crisis zien wij ons genoodzaakt onze activiteiten sterk te verminderen. Dit betekent dat veel behandelingen gestaakt worden. Concreet: op aanstaande vrijdag 20.3.2020 worden in principe de laatste behandelingen afgerond.  Tot nader order worden er geen nieuwe behandelingen opgestart of ingepland. Wat betreft diagnostiek: het is niet meer mogelijk om een semenanalyse in te leveren.

Wij snappen dat u met vragen zit. Wanneer u momenteel onder behandeling bent en een afspraak heeft staan, zult u telefonisch worden benaderd door ons. Dan bespreken wij met u uw specifieke situatie en wat de maatregelen voor u betekenen.

UPDATE 30-4-2020: op dit moment worden alle afspraken op onze afdeling tot 1 juni helaas afgezegd. Het is op dit moment helaas nog niet mogelijk om zelf een afspraak in te plannen, ook niet voor ná 1 juni.

BELANGRIJK: heeft u klachten (hoesten, niezen, koorts), neem dan éérst telefonisch contact op met onze afdeling, voordat u naar het ziekenhuis komt. Tel: 043 – 387 53 60

Wij hopen op uw begrip.

 

Geplaatst op 28-2-2020

Onze telefonische bereikbaarheid verandert

Vanaf maandag 2 maart 2020 is onze telefoonlijn de gehele dag geopend; van 8:30 tot 17:00 uur.
Wanneer u belt, krijgt u een doktersassistente aan de lijn.
In sommige gevallen kan de doktersassistente uw vraag beantwoorden, wanneer dit niet het geval is zal zij een telefonische afspraak voor u maken op het verpleegkundig telefonisch spreekuur.
U wordt dan terug gebeld door één van onze verpleegkundigen.

Geplaatst op 12-11-2019

FreyaTalk Maastricht Universitair Medisch Centrum

FreyaTalk: een event dat Freya organiseert in samenwerking met ziekenhuizen. Op 23 november 2019 vindt de laagdrempelige, regionale bijeenkomst plaats bij Maastricht Universitair Medisch Centrum.
Iedereen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaat (of wie dit binnenkort gaat doen), is van harte welkom. Naast de lezingen is er voldoende gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en in gesprek te gaan met de spekers, vrijwilligers van Freya en natuurlijk de overige gasten. De sessie is informeel en kleinschalig (maximaal 30 deelnemers).

Programma

14.00-14.15 Ontvangst
14.15-14.45 Als zwanger worden niet vanzelf gaat (door Ron van Golde, fertiliteitsgynaecoloog)
14.45-15.15 IVF-behandeling, wat is dat eigenlijk? (door Linda Stevens-Brentjens, IVF arts)
15.15-16.30 Contact met deelgenoten/sprekers/vrijwilligers Freya

Meer informatie: https://www.freya.nl/bijeenkomsten/?mlb_nr=27&mlb_volgnr=1#2

 

Geplaatst op 3-6-2019

Juni, de maand van de PCQ (Patient Centeredness Questionnaire)

Wanneer u deze maand onze polikliniek bezoekt, kunt u worden gevraagd om een enquête in te vullen. Deze enquête gaat over onze zorgverlening. Door het invullen hiervan helpt u ons de fertiliteitszorg en behandeling te verbeteren. U kunt deze online vragenlijst invullen door de volgende link te volgen: http://bit.ly/mumcpcq (wanneer u een kaartje heeft gekregen op de polikliniek kunt u ook de QRcode scannen)
De evaluatie is anoniem. Er worden geen persoonlijke of herleidbare gegevens gevraagd.
Laat van u horen, uw mening is voor ons erg belangrijk!
 

Geplaatst op 23-5-2019

Kunst op de polikliniek

Dinsdag 21 mei mochten wij twee prachtige schilderijen ontvangen voor onze polikliniek.
De kunstwerken dragen de naam Tuinzicht en zijn opgehangen bij onze balie. Ze geven een fijne, warme sfeer aan de afdeling.
De schilderijen zijn gemaakt door de bekende kunstschilder Chrit Rousseau.
Voor meer informatie over zijn werk, ga naar www.chritrousseau.com

 

 

 

Chrit Rousseau voor Centrum Voortplantingsgeneeskunde

 

Geplaatst op 23-5-2019

Pijnstilling bij de eicelpunctie

Pijnstilling bij de eicelpunctie zal vanaf 1 juni 2019 niet meer met procedurele sedatie zijn.
Meer informatie over pijnstilling bij de eicelpunctie kunt u vinden onder het kopje "de eicelpunctie".

 

Geplaatst op 6-4-2019

In de maanden april en mei geen procedurele sedatie bij de eicelpunctie op dinsdagen en woensdagen

Wegens personele problemen kan er in april en mei op dinsdagen en woensdagen vanuit de anesthesie geen procedurele sedatie worden verzorgd bij een eicelpunctie.
Wanneer u op één van deze dagen een punctie ondergaat, zult u de pijnstilling daarom niet via een infuus, maar via een injectie in de bil toegediend krijgen.

 

Geplaatst op 26-11-2018

Openingstijden polikliniek maandag 24 en maandag 31 december

Op maandag 24 december en maandag 31 december zal de polikliniek van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde om 16:00 uur gesloten zijn.
Er is op deze dagen na 16:00 uur niemand meer aanwezig op de polikliniek om u te woord te staan.
Wanneer u na 16:00 uur belt op de spoedlijn, zult u met de verloskamers worden doorgeschakeld.

 

Geplaatst op 29-10-2018

Beperkte behandelmogelijkheden rondom de feestdagen

In de periode rondom de feestdagen is het voor ons laboratorium beperkt mogelijk om behandelingen uit te voeren.

Dit betekent dat het van maandag 24 december tot en met woensdag 2 januari niet/beperkt mogelijk is om:
- Een terugplaatsing van een gevroren embryo te plannen
- Een inseminatie te plannen
- Een semenanalyse te doen

Mocht uw behandeling hier hinder van ondervinden, dan zullen we met u kijken wat de beste oplossing is.

 

Geplaatst op 26-10-2018

Wijziging telefonisch spreekuur IVF-verpleegkundige

De telefonische bereikbaarheid van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde is gewijzigd, hieronder vindt u de actuele openingstijden:

Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag.
8:30 - 12:00 uur: doktersassistente, dit spreekuur is voor het maken of wijzigen van afspraken indien u géén IVF-behandeling ondergaat.
13:30 - 15:30 uur: IVF-verpleegkundige

Telefoonnummer binnen kantooruren: 043-3875360
Voor spoed buiten kantoortijden: telefoonnummer 043-3876240. U wordt dan doorgeschakeld naar de verloskamers.

 

Geplaatst op 16-8-2018

Gaat u op reis naar een zikavirus gebied?

Het zikavirus is een virus dat de ziekte zikakoorts veroorzaakt. Het is wetenschappelijk bewezen dat besmetting met het zikavirus schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Daarom wordt zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden (en hun partners) geadviseerd om met een arts de noodzaak van een reis naar gebieden waar het zikavirus voorkomt te bespreken en reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen.

Bent u bij ons onder behandeling of gaat u starten met een behandeling? Meld het dan aan uw behandelend arts wanneer u van plan bent naar een zikagebied te reizen!

Een actueel overzicht van de landen waar het zikavirus voorkomt, vindt u hier.
 

Geplaatst op 3-7-2018

Telefonisch spreekuur in de zomerperiode

Van maandag 30 juli tot en met vrijdag 17 augustus zal het telefonisch spreekuur in de middag gesloten zijn.
Wij zijn die dag bereikbaar in de ochtend, van 8:30 tot 12:00 uur. De spoedlijn is wél de gehele dag bereikbaar voor zeer dringende vragen die niet kunnen wachten tot de volgende dag.

Geplaatst op 28-5-2018

Telefonisch spreekuur vrijdag 22 juni

Op vrijdag 22 juni zal het telefonisch spreekuur in de middag gesloten zijn van 13:30 tot 16:30 uur.
Wij zijn die dag wél bereikbaar in de ochtend, van 8:30 tot 12:00 uur.
U kunt te alle tijde de spoedlijn bellen, u wordt dan in de middag doorgeschakeld met de verloskamers.


Geplaatst op 24-5-2018

Vriezen op dag 5 na de punctie bij PGD-behandeling

Bij een gedeelte van de patiënten die een PGD-behandeling ondergaan wordt een paar dagen na de punctie een terugplaatsing gedaan, ook wel de verse  terugplaatsing genoemd. Afhankelijk van de soort genetische analyse kan deze terugplaatsing op 3, 4 of 5 dagen na de punctie worden gedaan. Wanneer er na de terugplaatsing nog embryo(‘s) beschikbaar zijn die genetisch zijn goedgekeurd voor terugplaatsing worden deze, wanneer ze van voldoende kwaliteit zijn, ingevroren. Of een embryo ingevroren kan worden is ter beoordeling aan de analist en embryoloog in het laboratorium.

In de huidige werkwijze worden deze embryo’s direct nadat de verse terugplaatsing heeft plaatsgevonden ingevroren. Dit gaat veranderen.
Wanneer uw punctie op 1 juni 2018 of later plaatsvindt zullen deze embryo’s op dag 5 na de punctie worden ingevroren, wanneer ze van voldoende kwaliteit zijn. Óók wanneer de verse terugplaatsing 3 of 4 dagen na de punctie plaatsvindt.

Let op, bovenstaande is alleen van toepassing wanneer de biopsie op dag 3 wordt verricht. Wanneer er in uw behandeling een dag 5 biopsie (ook wel TE-biopsie) wordt gedaan, worden de embryo’s reeds op dag 5 ingevroren. Er verandert voor u niets. Ook wanneer bij u de verse terugplaatsing reeds op dag 5 plaatsvindt, verandert er voor u niets.

Heeft u na het lezen van bovenstaande nog vragen? Stel deze dan aan uw arts. Deze kan bekijken welke situatie op u van toepassing is en aanvullende uitleg geven.

 

Geplaatst op 1-5-2018

Procedurele sedatie bij de punctie

Vanaf 2/5/2018 zullen de puncties worden gedaan onder procedurele sedatie. Sedatie houdt in dat het bewustzijn wordt verlaagd tot een niveau waarop u zich slaperig en comfortabel voelt. Dit gebeurt door het toedienen van slaapmedicatie, al of niet in combinatie met pijnstillende medicatie via een infuus. De sedatie wordt gegeven door een daarvoor opgeleide professional (een Procedurele Sedatie Analgesie specialist; PSA specialist) van de afdeling anesthesiologie. De mate van sedatie kan tijdens de ingreep worden aangepast; van lichte tot diepe sedatie. U blijft in principe wekbaar, de conditie is vergelijkbaar met slapen. U bent dus niet onder narcose. Wel gelden voor het geven van sedatie dezelfde voorbereidingen als voor narcose. Dit wil zeggen dat u voor een pre-operatieve screening (POS) langs de poli anesthesie gaat. Meer informatie kunt u vinden bij "uw behandeling, IVF en ICSI, de behandeling stap voor stap".
 

Geplaatst op 1-4-2018

Embryo’s vriezen op dag 5

LET OP: onderstaande geldt alléén voor IVF en ICSI patiënten, dit geldt NIET voor PGD-patiënten!


Verandering
De terugplaatsing van een embryo vindt op dag 2 of 3 na de punctie plaats. Voorheen werden (indien mogelijk) resterende embryo’s op dag 3 na de punctie ingevroren. Dit gaat veranderen. Wanneer uw punctie op 1 april 2018 of later plaatsvindt, zal het invriezen van embryo’s op dag 5 na de punctie plaatsvinden. Hieronder lichten wij toe waarom deze werkwijze veranderd is en wat dit voor u betekent.

Waarom invriezen op dag 5
Wij willen ons graag aanpassen aan internationale ontwikkelingen. Uit internationale studies blijkt dat embryo’s die op dag 5 na de punctie ingevroren worden,  een grotere kans hebben op het overleven van het dooiproces  dan embryo’s die op dag 3 na de punctie ingevroren worden. Daarnaast verwachten we dat invriezen op dag 5 mogelijk efficiënter is. Op dag 3 zijn er weliswaar meer vriesbare embryo’s dan op dag 5, maar de uiteindelijke kans op een zwangerschap ontstaan uit de terugplaatsing van de ingevroren embryo’s is naar wij verwachten gelijk.

Vers terugplaatsen op dag 2 of 3
De terugplaatsing direct na de punctie (‘verse’ terugplaatsing) vindt ook met de nieuwe werkwijze nog steeds op dag 2 of 3 na de punctie plaats. Hierin verandert er niets voor u.

 

 

Geplaatst 10-08-2015, update 07-07-2017:

Indien u vragen heeft over uw behandeling kunt u veel informatie en antwoorden vinden op onze website bij het item ´Veel gestelde vragen´. Hebt u op onze website geen antwoord op uw vraag kunnen vinden, dan kunt u ons via email bereiken op centrumvpg@mumc.nl. De IVF-verpleegkundige beoordeelt uw mail en beantwoordt uw vraag op werkdagen binnen 1 dag per mail of zo nodig telefonisch. Indien u wilt overleggen met de IVF-verpleegkundige kunt u ons telefonisch bereiken tussen 13:30 en 16:30 uur (telefoonnummer 043-3875360). Bij ernstige klachten of spoed belt u de spoedlijn op telefoonnummer 043-3875364. Buiten kantooruren wordt u doorgeschakeld met de verloskamers.

 

 

Geplaatst 12-12-2013, update 07-07-2017:

Bij deze willen wij u informeren dat een aantal van de geneesmiddelen die u voor uw vruchtbaarheidsbehandeling gebruikt alleen nog in onze ziekenhuis apotheek verkrijgbaar zijn. De overheid heeft tot deze "overheveling" besloten om meer grip te krijgen op deze dure en specialistische middelen. Per 1 januari 2014 vergoedt de zorgverzekeraar deze geneesmiddelen uitsluitend nog indien u deze verkrijgt via de apotheek van het ziekenhuis. Dit besluit heeft dus vooral consequenties voor de levering van uw geneesmiddelen. Het gaat om de volgende middelen die in het MUMC+ worden voorgeschreven:

 • Decapeptyl®
 • Fostimon®
 • Menopur®
 • Gonal-F®
 • Puregon®
 • Pregnyl®
 • Ovitrelle®
 • Orgalutran®
 • Cetrotide®
Sluit de enquête