De behandeling stap voor stap

De eicelpunctie

Wanneer de eiblaasjes groot genoeg zijn, spreekt de arts of echoverpleegkundige met u de punctie af.
De puncties vinden altijd in de ochtend plaats. We vragen u om één uur voor aanvang van de punctie bij ons op de afdeling aanwezig te zijn. U wordt door de verpleegkundige uit de wachtkamer gehaald, zij zal u begeleiden voor, tijdens en na de punctie.

Voor de punctie krijgt u uitleg over hoe de punctie in zijn werk gaat. De vrouw krijgt medicatie (verdoving) toegediend, deze heeft enige tijd nodig om in te werken. Van de man wordt een zaadmonster gevraagd voor de punctie, in principe wordt er altijd een vers zaadmonster gebruikt om de eicellen die bij de punctie verkregen worden te bevruchten.

De punctie vind plaats in de punctiekamer. De verpleegkundige brengt u en uw partner naar de punctiekamer. De apparatuur in deze kamer kent u van de kamers waarin u echo-controle heeft gehad; de stoel en het echo-apparaat zijn hetzelfde. Echter wordt er bij deze echo een naald langsop geschoven, waarmee we de eiblaasjes aanprikken.

De vloeistof die uit de eiblaasjes komt, wordt verzameld in buisjes. Deze buisjes worden warm gehouden, zodat de eicellen die in de vloeistof zitten op lichaamstemperatuur blijven. De punctiekamer staat in verbinding met het laboratorium. Eerst wordt één eierstok aangeprikt, waarna de buisjes naar het laboratorium gebracht worden. De analist in het laboratorium gaat dan vast in de vloeistof naar eicellen zoeken. Ondertussen wordt door de arts de tweede eierstok aangeprikt, als dat klaar is gaat ook deze set met buisjes naar het laboratorium. De punctie is nu klaar.

Als u zich goed genoeg voelt mag u onder begeleiding van de verpleegkundige terug lopen naar de uitslaapkamer. Daar zal de verpleegkundige uw bloeddruk controleren.

De uitslaapkamer
Wanneer het laboratorium klaar is met de buisjes, wordt het aantal gevonden eicellen door de verpleegkundige aan u verteld. Ook vertelt de verpleegkundige u of het van tevoren ingeleverde zaad geschikt is voor IVF of ICSI.

Wanneer u zich goed voelt, mag u ongeveer een uur na de punctie naar huis.

U start ’s avonds met de vaginale Utrogestan® capsules. Deze capsules bevatten het hormoon progesteron. Dit hormoon bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de terugplaatsing van een embryo. De dag na de punctie belt de verpleegkundige u om het aantal bevruchte eicellen door te geven.