De behandeling stap voor stap

De embryo terugplaatsing

Na de eicelpunctie wordt er in het laboratorium een IVF of ISCI behandeling uitgevoerd om de eicellen te bevruchten. Het verschil tussen IVF en ICSI kunt u vinden onder het kopje “IVF versus ICSI”.

Twee of drie dagen na de eicelpunctie vindt de embryo terugplaatsing plaats. Terugplaatsingen zijn altijd in de middag. Hiervoor komt u met een volle blaas naar de afdeling, u krijgt hiervoor instructies van de arts of verpleegkundige.

De terugplaatsing vind plaats op de punctiekamer. Met een eendenbek wordt de baarmoedermond in beeld gebracht door de arts. Daarnaast wordt met een echo via de onderbuik de baarmoeder in beeld gebracht. Wanneer alles gereed is geeft de arts een teken aan de analist in het laboratorium dat het embryo in het slangetje mag worden geplaatst. De analist geeft het embryo aan de arts, waarna de terugplaatsing wordt gedaan. Na de terugplaatsing mag u plassen en aankleden. Daarna is er nog een gesprek met de arts.

Na de terugplaatsing worden resterende embryo´s van voldoende kwaliteit ingevroren, uw arts vertelt u of en hoeveel embryo’s er worden ingevroren.

Twee weken na de terugplaatsing mag u thuis een zwangerschapstest doen.