Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Het prille begin van de IVF behandeling

Louise Joy Brown (Oldham, Verenigd Koninkrijk, 25 juli 1978) is de eerste reageerbuisbaby uit de geschiedenis.

Het prille begin van de IVF behandeling

Rond 1960 begon Robert Edwards (een Britse fysioloog) onderzoek te doen naar IVF bij mensen nadat een Chinese voortplantingsbioloog (1908-1991) met succes IVF had toegepast op konijnen. In 1968 slaagde Edwards erin om een menselijke eicel te bevruchten buiten het lichaam om in een laboratorium. Samen met Patrick Steptoe (een Britse gynaecoloog) wilde Edwards de volgende stap nemen: de bevruchte eicellen terugplaatsen in de baarmoeder.

Hun betrachting ondervond veel verzet en felle kritiek van de katholiek kerk en van collega-wetenschappers, waaronder een ethische afwijzing van de Britse regering om hun werk te subsidiëren, alsook vele rechtszaken. Dankzij private giften konden ze toch hun onderzoek voortzetten. Zijn doorbraak kwam in 1977 toen het echtpaar Lesley en John Brown zich bij hen meldde wegens ongewenste kinderloosheid. De behandeling slaagde en op 25 juli 1978 werd 's werelds eerste reageerbuisbaby, Louise Brown, geboren.

Louise Joy Brown is het eerste kind van Lesley en John Brown. Na negen jaar proberen ondernamen zij de eerste ivf-behandeling, uitgevoerd door Patrick Steptoe en Robert Edwards. Deze was een succes en in 1978 werd Louise geboren door middel van een keizersnede. Ze woog 2,6 kg.

Het lijkt erop dat de IVF methode, die inmiddels bij miljoenen mensen is toegepast, tot gezonde en vruchtbare kinderen leidt. Brown heeft geen bijzondere ziekten, net zo min als haar, eveneens via ivf verwekte, vier jaar jongere zus Natalie. Ze werkt bij de posterijen in Bristol en is sinds enige tijd getrouwd. Op 10 juli 2006 werd bekend dat ze zelf op natuurlijke wijze zwanger is geworden. Haar zoon Cameron is geboren op 21 december 2006. Ze was daarmee niet de eerste reageerbuisbaby, die zelf een kind kreeg; Louises zus Natalie kwam reeds in 1999 die eer toe.

Sluit de enquête