IVF en ICSI

Tijdpad IVF behandeling

HOE ZIET HET TIJDPAD VAN EEN IVF BEHANDELING ERUIT?

 1. U wordt aangemeld voor IVF/ICSI via het aanmeldformulier, hetgeen is ingevuld door uw verwijzer, bijvoorbeeld de huisarts of uw gynaecoloog.
 2. U wordt binnen 2 maanden uitgenodigd voor een intakegesprek bij de gynaecoloog of IVF-arts en een consult bij de IVF-verpleegkundige (via het document onderaan de pagina kunt u de presentatie die getoond wordt tijdens het consult met de IVF-verpleegkundige raadplegen).
 3. Tijdens het gesprek met de IVF-verpleegkundige wordt de planning van uw IVF behandeling besproken, afhankelijk van de wachttijd start deze binnen enkele weken tot maanden.
 4. De start van de IVF-behandeling begint met het gebruik van de anticonceptiepil waarvan u minimaal 1 strip van 21 tabletten moet slikken.
 5. U heeft bij de planning te horen gekregen wanneer u moet starten met de eerste injecties welke uw hormoonhuishouding zullen onderdrukken.
 6. Na gemiddeld 12 dagen injecteren komt u voor een uitgangsecho en wordt bepaald of u mag starten met de hormooninjecties. Vanaf dat moment moet u dus 2 injecties per dag zetten.
 7. Na gemiddeld 10 tot 14 dagen hormooninjecties zal de eicelpunctie plaatsvinden.
 8. 2 of 3 dagen na de eicelpunctie vindt de embryo terugplaatsing plaats.
 9. Na de terugplaatsing worden resterende embryo´s van voldoende kwaliteit ingevroren.
 10. 2 weken na de embryo terugplaatsing mag u thuis een zwangerschapstest doen. De uitslag belt u door naar het telefonisch spreekuur van de verpleegkundige.
 11. Indien de zwangerschapstest positief is, wordt er een zwangerschapsecho gepland, waarbij u formulieren betreffende de Follow Up zult meekrijgen. Wij vragen u om deze formulieren in te vullen en te retourneren. Meer hierover kan u lezen in de rubriek ´Onderzoek Follow Up´.

 

Indien de zwangerschapstest negatief is en er zijn nog ingevroren embryo´s aanwezig:

 1. U wordt aangemeld voor een terugplaatsing met ingevroren embryo´s. Soms kunt u meteen de behandeling opstarten voor een terugplaatsing met een ingevroren embryo. Echter kan het zo zijn, dat u op advies van uw behandelend arts één of meerdere menstruele cycli af moet wachten alvorens u verder kunt met de behandeling. De wachttijd kan soms oplopen vanwege een tijdelijk groter aanbod aan patiënten.
 2. Vanaf de 2e dag van uw menstruatie start u met tabletten, Progynova. Na gemiddeld 2 weken stimulatie met medicijnen komt u voor een echo. Indien deze echo goed is, wordt er een embryo terugplaatsing gepland in de daarop volgende week. Uw arts zal u vertellen wanneer u moet starten met de Utrogestan capsules.
 3. 2 weken na de terugplaatsing van een ingevroren embryo mag u thuis een zwangerschapstest doen.
 4. Indien de zwangerschapstest positief is, wordt er een zwangerschapsecho gepland, waarbij u formulieren betreffende de Follow Up zult meekrijgen. Wij vragen u om deze formulieren in te vullen en te retourneren. Meer hierover kan u lezen in de rubriek ´Onderzoek Follow Up´.

 

Indien de zwangerschapstest negatief is en er zijn GEEN ingevroren embryo´s (meer) aanwezig:

 1. U mag bij de menstruatie (na de terugplaatsing van een vers of ingevroren embryo) direct starten met de pil op de derde dag van de cyclus, zodat u kunt instromen voor een nieuwe behandeling.
 2. De daadwerkelijke start van de hormoonstimulatie vindt later plaats, afhankelijk van de wachttijd op dat moment.