Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onze voorlichtingsfilm over het korte behandelschema kunt u hier bekijken.
Wat in het filmpje verteld wordt, kunt u hieronder ook nog eens nalezen.
LET OP; krijgt u een PGD-behandeling? Dan kunt u het filmpje bekijken tot en met de informatie over de punctie. Na de punctie zal het traject voor u anders verlopen dan hier uitgelegd.

Bij het korte behandelschema start de hormoonstimulatie vanuit uw eigen menstruatie. Wanneer u gaat menstrueren, maken we een echo, het liefste op de tweede of derde dag van uw menstruatie. Bij deze echo beoordelen we of de eierstokken en baarmoeder er goed uitzien, wanneer dit het geval is, mag u starten met de hormoonstimulatie. Deze echo wordt daarom ook wel de startecho genoemd.

De arts of echoverpleegkundige vertelt u vanaf welke dag u de hormonen moet spuiten. Deze injecteert u ‘s ochtends elke dag op hetzelfde tijdstip. Het hormoon dat u gaat gebruiken is FSH, het follikel stimulerend hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat de follikels (eiblaasjes) in de eierstokken gaan groeien. De meest gebruikte variant van het FSH in ons centrum is de Gonal-F® pen. Naast het FSH gaat u ook Cetrotide® gebruiken, uw arts of echoverpleegkundige zal u vertellen vanaf wanneer u deze dient te gaan gebruiken. U spuit dus vanaf dat moment twee medicijnen, allebei op hetzelfde moment in de ochtend.

Na een kleine week zien we u terug op onze afdeling voor een echo. We bekijken dan of er al groei zichtbaar is van de eiblaasjes. Vanaf dat moment maken we om de 2 a 3 dagen een echo om de groei van de blaasjes te beoordelen. De echo’s vinden plaats op maandagochtend, woensdag en vrijdagochtend. Als de arts of echoverpleegkundige vaststelt dat er voldoende blaasjes groot genoeg zijn, dan wordt de eicelpunctie afgesproken. Dan wordt ook het tijdstip afgesproken waarop u éénmalig de Pregnyl® spuit, de laatste injectie die nodig is voorafgaand aan de punctie. Gemiddeld zijn er 10-14 dagen FSH-injecties nodig voordat de punctie kan worden afgesproken.

Wanneer er erg veel eiblaasjes groeien, is het niet veilig voor uw gezondheid om Pregnyl® te gebruiken. In sommige gevallen kan dan een andere injectie worden gebruikt, waardoor de eicelpunctie toch plaats kan vinden. Er zal, wanneer deze andere injectie wordt gebruikt, geen verse terugplaatsing na de eicelpuntie zijn, de goede embryo’s die ontstaan zullen worden ingevroren en op een later moment in de baarmoeder worden teruggeplaatst. Wanneer deze situatie voor u van toepassing is, zult u van uw arts of echoverpleegkundige een uitgebreidere toelichting krijgen.

Één van de echokamers

Één van de echokamers

Sluit de enquête