De behandeling stap voor stap

Voorbereiding

De start van de behandeling begint met het gebruik van de anticonceptiepil waarvan u minimaal 1 strip van 21 tabletten moet slikken. De pil wordt gebruikt om uw menstruatie te kunnen plannen. U start met de anticonceptiepil op de derde dag van uw menstruatie. U heeft van de verpleegkundige te horen gekregen wanneer u uiterlijk met de pil moet starten, en wanneer u het laatste tablet moet nemen. Ook heeft u van de verpleegkundige gehoord op welke dag u de eerste injectie Decapeptyl® moet zetten. Deze injectie zet u elke dag op hetzelfde tijdstip in de ochtend. Decapeptyl® onderdrukt uw eigen hormoonhuishouding. Een aantal dagen nadat u de laatste anticonceptiepil heeft ingenomen kunt u bloedverlies verwachten als een menstruatie, ondanks dat u Decapeptyl® gebruikt. Wanneer u ongeveer 12 dagen Decapeptyl® heeft gebruikt wordt u bij ons op de afdeling gezien voor een uitgangsecho. Bij deze echo beoordelen we of de Decapeptyl® goed zijn werk heeft gedaan, en of alles er verder goed uit ziet. Indien deze echo goed is, mag u starten met de hormoonstimulatie. Deze echo wordt ook wel de startecho genoemd.

LET OP! Hierboven wordt het meest gebruikte behandelschema uitgelegd. Het kan zo zijn dat het in uw situatie beter is een ander schema te gebruiken met andere medicatie. Wanneer dit het geval is, hoort u dit van uw arts.

Belangrijk!

De eicelpunctie wordt gedaan onder procedurele sedatie. Sedatie houdt in dat het bewustzijn wordt verlaagd tot een niveau waarop u zich slaperig en comfortabel voelt. Dit gebeurt door het toedienen van slaapmedicatie, al of niet in combinatie met pijnstillende medicatie via een infuus. De sedatie wordt gegeven door een daarvoor opgeleide professional (een Procedurele Sedatie Analgesie specialist; PSA specialist) van de afdeling anesthesiologie. De mate van sedatie kan tijdens de ingreep worden aangepast; van lichte tot diepe sedatie. U blijft in principe wekbaar, de conditie is vergelijkbaar met slapen. U bent dus niet onder narcose. Wel gelden voor het geven van sedatie dezelfde voorbereidingen als voor narcose. Dit wil zeggen dat u voor een pre-operatieve screening (POS) langs de poli anesthesie gaat. Dit betekent ook dat u op de dag van de punctie NUCHTER dient te zijn, dat wil zeggen dat u niets mag eten tot dat de punctie klaar is.

Voor de screening die nodig is in de voorbereiding op de procedurele sedatie kunt u zelf naar de poli anesthesie gaan (niveau 1, route 6). Daar wordt u gevraagd een vragenlijst in de vullen over uw algemene gezondheid. Naderhand wordt u ofwel gezien, of gebeld door een medewerker van de anesthesie om de vragenlijst met u door te nemen, uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Wanneer hier geen bijzonderheden uit voort komen is de screening dan voltooid. Wanneer er aanvullend onderzoek nodig is om de screening te kunnen voltooien, zult u dit horen van de anesthesie medewerker.
Wanneer u in de voorbereiding van het traject nog geen POS heeft gehad, mag u dit uiterlijk op de dag van de startecho doen.

LET OP!!
In de maanden april en mei geen procedurele sedatie bij de eicelpunctie op dinsdagen en woensdagen

Wegens personele problemen kan er in april en mei op dinsdagen en woensdagen vanuit de anesthesie geen procedurele sedatie worden verzorgd bij een eicelpunctie.
Wanneer u op één van deze dagen een punctie ondergaat, zult u de pijnstilling daarom niet via een infuus, maar via een injectie in de bil toegediend krijgen.